OVER ONS

Martijn (links) en FredJan

Van Wageningen en de Lange, wijnkopers sinds 1886

Eerst even wat geschiedenis. Van Wageningen en de Lange was tot voor kort gevestigd in de kelders van de middeleeuwse panden Groot en Klein Fresenburg, genoemd naar de 13e-eeuwse steenrijke bouwheer Lambrecht Frese. De geschiedenis van déze wijnhandel in déze kelders begint echter eind 19e eeuw. Langs de Oudegracht waren in die tijd veel meer wijnhandelaren gevestigd, onder andere Andrau onder de huidige Rembrandt-bioscoop en Finjé vlakbij de Stadhuisbrug.
De grondlegger van de huidige firma is Bernard Moltzer, die in 1886 een agentschap voor Bordeauxwijnen van De Bourran Frères aan de Catharijnesingel begon. Zijn opslag had Moltzer in eerste instantie ook iets verderop aan de Oudegracht, in de kelders onder het huis Groot Blankenburch. Vanaf 1889 echter vermeldt een oud adresboek dat De Bourran Frères gevestigd was op Oudegracht 113. Moltzer verkocht zijn firma in 1903 aan de heren Poortman en van Hoorn, die op hun beurt in 1939 de bedrijfsvoering overdroegen aan de heren Van Driel van Wageningen en Ten Houte de Lange.

Van Driel van Wageningen richtte een deel van de kelders in als proeflokaal en bedacht het nog steeds bestaande abonnementensysteem. Hiermee werd ingespeeld op het feit dat steeds minder huizen van particulieren een kelder hadden die geschikt was voor de opslag van wijnen én particulieren niet altijd voldoende kennis hebben wanneer wijn gereed is voor consumptie. De wijnen bleven bij Van Wageningen in de Lange tot ze op dronk zijn. Bij de firma kan de Utrechtse wijnliefhebber vanouds terecht voor wijn uit vooral Bordeaux en Bourgogne. Vanuit Frankrijk werd de wijn op vat aangeleverd, waarna de wijnkoper de wijn nog enige tijd liet rusten en ouderen. De wijn werd in de kelders gebotteld én van eigen etiketten voorzien. De prijscouranten noemen namen van beroemde châteaux als Cantemerle, Beychevelle, Kirwan en Palmer, namen die anno nu nog steeds tot de verbeelding spreken en graag worden gedronken door klanten.

In 1992 verleende koningin Beatrix de firma het recht het Koninklijke Wapen te mogen voeren. De rijke geschiedenis aan de gracht werd bekroond en de firma is sinds vorig jaar voor opnieuw voor 25 jaar met veel trots Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier. De wijn die aan het Koninklijk huis geleverd werd, Sancerre en Menetou-Salon van Domaine Jean-Max Roger is thans nog steeds in het assortiment. Het huidige assortiment bestaat uit wijnen uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Oostenrijk.
De deur van de Oudegracht hebben we eind 2018 achter ons dichtgetrokken. Na enig zoeken, wikken en wegen hebben we nu een winkel betrokken aan de hessenweg 181c in De Bilt. Overzichtsproeverijen vinden plaats op aansprekende locaties als bijvoorbeeld in het prachtige pand van de fundatie van Renswoude of het Gasthuis Leeuwenbergh . Maar ook op mooie locaties net buiten de stad als het koetshuis behorend bij de Mauritshoeve te Bilthoven.

Wat goed is dat blijft en dat is het sterke assortiment van Van Wageningen en de Lange. U kunt hiervoor zowel op deze site terecht als in onze winkel en ook onlosmakelijk verbonden met Van Wageningen en de Lange is het fameuze wijnabonnement. Graag bespreken we met u uw persoonlijke voorkeuren ten einde een zo gebalanceerd mogelijke collectie voor u op te bouwen.

SAMENGEVAT:

  • Rechtstreekse import van Domaines/Chateaux, wijnmakers die we persoonlijk kennen en locaties waar we in veel voorkomende gevallen zelf zijn geweest.
  • Groot assortiment van kwaliteitswijnen in alle prijsklassen.
  • Verkoop via onze website. Ga naar www.vanwageningenendelange.nl
  • Verzorging van al uw (relatie)geschenken, desgewenst  verpakt in speciale houten kistjes. Verzending hiervan door heel Nederland.
  • Deskundig advies en taxeren van uw wijnkelder en de eventuele aanvulling hiervan.
  • Garantielevering d.w.z. mocht een wijn U niet bevallen, dan kunt U deze retour zenden (in overleg met ons). Dit binnen 2 weken na factuurdatum.
  • Door middel van nieuwsbrieven per email wordt U regelmatig op de hoogte gehouden van onze activiteiten, d.w.z. speciale aanbiedingen en/of proeverijen.
  • De verzending van de wijn geschiedt door heel Nederland. Vanaf 24 flessen (gesorteerd) is deze bezorging gratis. Mocht U niet thuis zijn of kunnen zijn, de chauffeur laat dan een kaartje achter met een telefoonnr. zodat U zelf contact kunt opnemen voor de leverantie. Een breukbezorging verzoeken wij U nooit te accepteren!

Bel voor informatie: Tel. 030-889 07 14 of Email: info@vanwageningenendelange.nl

Winkelwagen