Apple crumble met vanille-ijs

Bij de apple crumble met vanille-ijs kun je eigenlijk maar 1 wijn schenken: de Erbeldinger rieslaner auslese. De druif “rieslaner” is een kruising tussen de riesling en de sylvaner en komt uit Duitsland. Het is een druif met een wat hogere zuurgraad en past daardoor perfect bij appel. In Rheinessen maken ze een heerlijke dessertwijn van de rieslaner. Doordat de wijnmaker de gisting, door de temperatuur omlaag te brengen, voortijdig stopt is de wijn zoeter dan normaal en heeft hij een lager alcoholpercentage dan gemiddeld. Door de combinatie van zowel zoet als zuur past de Erbeldinger rieslaner auslese perfect bij de apple crumble met vanille-ijs.

Ingrediënten apple crumble met vanille-ijs voor 6 personen

3 appels (Goudreinetten of Jonagold)
2 eetlepels gemalen kaneel
1 eetlepel basterdsuiker
120 gram bloem
100 gram basterdsuiker + 1 eetlepel
75 gram koude roomboter
500 ml vanille-ijs
Een snuf zout
Karamel om te garneren

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de appels en snij ze in kleine blokjes. Meng de stukjes appel met 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel basterdsuiker en het citroensap.

Snij de roomboter in blokjes. Doe de roomboter, de bloem, de basterdsuiker, 1 eetlepel kaneel en een snuf zout bij elkaar in een kom en meng met je vingers tot een kruimeldeeg.

Verdeel de appel over hittebestendige bakjes of schep in een grote ovenschaal. Bedek de appel met het kruimeldeeg en zet alles in de oven. Bak de apple crumble in 20 minuten gaar. 

Serveer de apple crumble als het net uit de oven komt met een bol vanille-ijs en maak af met karamel. Je kunt de apple crumble van tevoren voorbereiden en op het moment suprême in de oven schuiven.

Winkelwagen