Motoren, wijn en gezondheidsrisico’s

Alcohol is de nieuwe tabak. Althans sinds de WHO eind vorig jaar concludeerde dat er ‘geen veilige hoeveelheden alcohol bestaan’, lijkt de tendens niet meer te keren. Ierland heeft het besluit al genomen om een tekst op iedere fles alcoholhoudende drank verplicht te stellen (invoering 2026) met daarop in kapitale letters: “THERE IS A DIRECT LINK BETWEEN ALCOHOL AND FATAL CANCERS”. De verwachting is dat vele landen zullen volgen.

Ondanks vele studies die laten zien dat matige alcoholconsumptie een positieve uitwerking kan hebben op onze gezondheid (zoals matige consumptie van rode wijn lijdt tot een gemiddeld hogere levensverwachting versus groepen die zich onthouden), zal de WHO de richtlijn aanpassen van twee alcoholische consumpties per dag voor mannen en voor vrouwen één per dag, naar twee respectievelijk één consumptie per week.

Terwijl er (veel) meer winst is te behalen als we bijvoorbeeld kijken naar zout en vet (fastfood) eten. Huidbescherming tegen de zon is er nog zo een; huidkanker is de nummer één kanker bij witte mensen, puur door blootstelling aan de zon zonder bescherming. Maar ook een stukje fietsen of een rondje op de motor brengt meer risico met zich mee dan een glas wijn. Toegegeven, de gezondheidsrisico’s nemen wel echt toe wanneer een rondje op de motor én een glas wijn gecombineerd worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen