Minder rood

We zijn met zijn allen minder rood gaan drinken en wat meer wit en rosé. Data over de afgelopen twintig jaar laten zien dat de consumptie van rode wijnen in absolute zin is afgenomen, terwijl wit en rosé in opkomst zijn. De gegevens, bijgewerkt tot 2021, zijn afkomstig van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijn (Oiv).

De productie van rood bereikte haar hoogtepunt in 2004, om vervolgens vanaf dat jaar tot heden een daling te laten zien van ongeveer 25%. Relatief gezien daalde het aandeel van rode wijn van 48% aan het begin van deze eeuw, tot 43% nu ruim 20 jaar later. Gekeken naar alleen Frankrijk is daar de productie van rode wijn in dezelfde periode gedaald met 50%.

Maar voor wit een heel ander verhaal; de productie steeg in dezelfde periode met 13%. In consumptie gemeten steeg witte wijn van gemiddeld 46% tot 49% (wereldwijd). Deze groei is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan mousserende wijnen, voornamelijk prosecco.

Ten slotte zijn zowel de vraag als het aanbod op het gebied van rosé gegroeid, met een stijging van de mondiale productie van 6-7% twintig jaar geleden naar 8% nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen