Minder Bordeaux, ‘En Primeur’ onder druk

In navolging van ons eerdere bericht over ‘minder rood’, is ook in het nieuws dat er flink gerooid wordt in de Bordeaux, simpelweg omdat het voor veel huizen financieel niet meer aantrekkelijk is. Het is een  rooiprogramma dat al even bestaat, met compensatie van de Franse overheid van € 6.000 per ha. Veel wijnboeren maken hier gebruik van met pijn in het hart, want vaak het werk van generaties lang. Van de ca 120.000 ha in de regio wordt nu ongeveer 8.000 ha gerooid.

Niet alleen wordt er op de Franse thuismarkt minder gedronken, ook belangrijke exportlanden als China zijn flink minder af gaan nemen. Tijdens de Corona epidemie was China geheel gestopt met de invoer, maar ook daarna liggen de cijfers zeker een kwart lager dan voor de epidemie.  

In het kielzog hiervan wordt ook het beroemde ‘En Primeur’ systeem op de proef gesteld. Dit systeem (verkopen van de laatste oogst die nog rijpt op het vat) geeft kopers het voordeel om potentieel prestigieuze wijnen vast te leggen tegen relatief aantrekkelijke prijzen. De wijnboer krijgt hiervoor zekerheid en kan weer investeren in de volgende oogst(en). Maar nu veel wijnen onverkocht blijven, wankelt dit systeem. Er gaat een voorstel rond om de En Primeur prijzen 2023 met 35% te verlagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen