Kurk

De Britse krant The Times publiceerde recent een artikel over kurk in wijn. En dan gaat het in deze context over de wijnfout genaamd kurk. Deze fout komt door de stof  trichloroanisole, een organische verbinding die ervoor zorgt dat de wijn zijn fruitige tonen verliest en ervoor in de plaats geeft het ‘aroma’s’ van nat, muf karton. Kurk komt in vele gradaties voor en is niet schadelijk voor de gezondheid.

De naamgever is inderdaad de kurk, althans de natuurlijke variant die wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik. Behalve van kurk kan trichloroanisole overigens ook voorkomen op/in eiken fusten, deuren, of houten gereedschappen zoals roerstokken. De wijnboer moet dus ook met deze zaken goed oppassen.   

Britse onderzoekers konden het probleem niet elimineren maar met een paar simpele ingrepen kan het wel flink kleiner gemaakt worden. Wanneer de kurkeik geschild wordt, moet het onderste deel van de schors wat vaak nog iets vochtig is, niet  gebruikt worden. De schors die wel gebruikt wordt moet met stoom gereinigd worden en vervolgens drogen op metalen roosters en niet op de traditionele houten variant. Niet echt hogere wiskunde maar het geeft wel goede resultaten en er zijn volgens The Times al producenten die volledig overgegaan waren op de schroefdop, nu weer terugkeren naar natuurlijke kurk. Mede omdat de kurk de voorkeur van de meeste consumenten geniet; om zijn natuurlijke imago en nog chiquer ook.     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen