
GEROOKTE WIJN
Bosbranden zijn dramatisch, kunnen zeer verwoestend zijn. Jaarlijks gaan er grote gebieden in rook op. Behalve schade aan gebouwen, infrastructuur en persoonlijk leed kan ook de landbouw inclusief de wijnteelt hier flink last van hebben. Bijvoorbeeld aan de westkust van de VS werd in 2020 $3.7 miljard aan wijn afgeschreven vanwege rookschade door natuurbranden.
Er is inmiddels een spray ontwikkeld die voorkomt dat externe aroma’s als rook, (veel) invloed hebben op de primaire smaken van de wijndruif. Maar wat als er nu een markt is voor gerookte wijn, dan is dat natuurlijk veel eenvoudiger en goedkoper.
Uit studie is gebleken dat sommige consumenten best in zijn voor een rokerig drankje. Misschien niet zo heel gek als we bedenken dat gerookte worst, paling of amandelen ook gretig aftrek vinden. De consument die deze producten apprecieert zou misschien ook open staan voor wijn met rooksmaak?
Overigens kan de mate waarin de wijn gerookt is, bijgestuurd worden door het mixen van wijn met- en zonder rookschade. Onderzoek in Nieuw Zeeland onder 200 wijndrinkers toonde aan dat ruim de helft een gerookte wijn wel kon waarderen. Het was wel een beetje ‘you hate it or you love it’, er waren nauwelijks mensen die ‘geen mening’ hadden.
