De Californische afvalwaterwet, dat gaat geld kosten

De gevolgen van klimaatverandering, met name droogte, noopt ook Californische waterschappen tot maatregelen. Met ingang van januari 2024 is een wet van kracht gegaan die de kwaliteit van het steeds spaarzamer geworden grondwater moet bewaken. Afvalstoffen, schoonmaakmiddelen maar ook wijn en druivensap dragen bij aan vervuiling van het grondwater en doen het biochemische zuurstofgebruik toenemen. Dit laatste geeft aan hoeveel zuurstof er nodig is om organische stoffen in water af te breken en is daarmee een graadmater voor vervuiling.

Voor veel wijnmakers is dit nieuwe materie en ze zien veel kosten en administratie op zich afkomen. In essentie worden ze gedwongen data bij te houden, te rapporteren en hun afvalwater te (laten) zuiveren. Maar kennis, capaciteit en infrastructuur hiervoor mankeert vaak nog en ook de techniek is op dit gebied bepaald niet uitontwikkeld. Er zijn grote verschillen in kosten en effectiviteit.

Om een idee te geven qua watergebruik in de wijnsector, gemiddeld is de verhouding wijn/water ongeveer 1:6 (om 1 liter wijn  te maken is ca 6 liter water nodig). De kosten, zeker op langere termijn, zijn ongewis maar voor grotere bedrijven gaat dit zeker in de miljoenen lopen. Voor kleinere bedrijven zijn de regels iets soepeler en we zien dan ook een aantal bedrijven krimpen om in dit lichtere regime terecht te komen. Er zijn er ook die zich afvragen of ze nog wel rendabel doorkunnen. Hoewel elk gebied zijn eigen karakteristieken heeft, beperkt zich dit probleem zich uiteraard niet tot Californië. Binnenkort ook in (delen van) Europa?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen