Cava klimaat probleem

Net onder Barcelona ligt de Penedés, het belangrijkste herkomstgebied van Cava. Het is er dermate langdurig droog dat maatregelen nodig zijn. Freixenet, één van de grootste producenten, kondigde deze week aan dat het (tijdelijk) ontslag wil aanvragen voor 615 (80%) van zijn medewerkers.

Al sinds 2021 is het echt zorgelijk, er valt minder dan de helft aan regen en de gemiddelde temperatuur is gestegen waardoor meer verdamping. De opbrengsten zijn dan ook fors lager; normaal gesproken ruim 7.000 kg druiven per ha, nu ca 3.000 kg.      

De lokale autoriteiten denken na over (tijdelijke) versoepeling van regels. Bijvoorbeeld over het toestaan van andere druiven. Bobal, Merlot, Tempranillo worden genoemd om blanc de noirs te maken. Of toestaan dat druiven van buiten de DO Cava komen en ook de productie zou elders mogen als de basiswijn maar uit de DO Cava komt. Voor kleine producenten is dit niet weggelegd en zij klagen bij voorbaat over oneerlijke concurrentie. Bovendien zeggen zij, deze maatregelen druisen in tegen het lange termijnplan om juist hoge kwaliteit cava’s te maken tegen een goede prijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen