Bordeaux vintage 2023

Voor de regio Bordeaux was 2023 een warm jaar met gemiddelde neerslag. Door de zachte start van het jaar liepen de stokken al vroeg uit. Het eind van het voorjaar verliep behoorlijk nat waardoor meeldauw de kop op stak, ergo een aantasting in termen van verwachte opbrengsten. De zomer verliep verder warm en droog, het fruit rijpte snel waardoor een vroege oogst, in ieder geval voor de witte druiven (laatste week augustus).

Augustus kende een paar zeer hete dagen, zo ook in september waarna nog een mooie lange nazomer wat altijd goed nieuws is voor de cabernet sauvignon en cabernet franc. Over het algemeen heerst er  tevredenheid, zoals in de appelations Margaux, Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe op de linkeroever en op de rechteroever had Pomerol de beste papieren. Ondanks de meeldauw goede opbrengsten maar de meerjarige trend is dalend. Het rooiprogramma begint ook effect te sorteren.  

De betere châteaux gaan de boeken in met hoge scores. Dankzij een goede zuurgraad, goede structuur en mooie tannines is ook het bewaarpotentieel goed. En niet te vergeten de pricing. Sommige huizen zijn in vergelijk met de 2022 vintage, 20% of meer goedkoper, terwijl aan de kostenkant grondstoffen als glas, hout en niet te vergeten personeel fors zijn toegenomen. Ergo, de marges voor de wijnboeren staan onder druk, evenals die van de handelaren die (te)veel onverkochte wijn op hun balans hebben staan. Met de pet van de consument op; 2023 levert mooie wijn voor een goede prijs.

Winkelwagen