AI in uw wijn

Of een wijnboer nu groot is of klein, de meesten willen graag gezien worden als dat mooie (oude) ambachtelijke bedrijf. Maar moderne technieken zijn in veel gevallen omarmd en zo heeft de wijnboer anno nu ook AI verwelkomd. Bijvoorbeeld om beter te kunnen anticiperen op klimaatverandering en het controleren van productieprocessen.  

Zo is er een AI-systeem waarbij tractoren voorzien zijn van sensoren die dagelijks de oogst analyseren; alle data die dit oplevert wordt gecombineerd met de lokale weeromstandigheden (neerslag, zonuren, temperatuur, wind) en hieruit volgen nauwkeurige oogstvoorspellingen. De wijnboer kiest op basis hiervan het perfecte oogstmoment en krijgt meteen een inschatting van de totale opbrengst. Tannines en antioxidanten in het fruit stellen het systeem bovendien in staat de kwaliteit te beoordelen.  

AI helpt ook bij irrigatie, wanneer en hoeveel, ergo het helpt de boer zo economisch mogelijk met water om te gaan. AI kan ingezet worden bij het diagnosticeren van ziekten waardoor betere gewasbescherming. Controlerende modellen helpen in het vinificatieproces om fouten in een heel vroeg stadium op te sporen of zelfs voordat de fout zich gemanifesteerd heeft, waardoor niet de hele productie stopgezet hoeft te worden en de schade zoveel mogelijk beperkt blijft.

Al met al minder nostalgie maar het wijnproces wordt wel effectiever en helpt verspilling te voorkomen. En als je precies weet hoeveel wijn je gaat produceren helpt dat ook bij de inkoop van arbeid, grondstoffen, flessen, fusten… De wijnmaker krijgt meer tijd voor essentiële zaken als het ruiken en proeven en verbeteren van het eindproduct. Betere wijn, een groener proces en minder verspilling? Ai, lastige keuze.  

 

Winkelwagen